Een chemische peeling bestaat uit een combinatie van verschillende ingrediënten. De basis van deze ingrediënten zijn vooral berust op zuren met elk hun eigen werkzame stoffen. Een chemische peeling veroorzaakt afschilfering van de opperhuid. De bovenste huidlaag wordt hierdoor (op de juiste wijze) verwijderd. Vernieuwing van de huid, nieuwe cellen- en collageen aanmaak worden hierdoor gestimuleerd. De mate van schilfering is afhankelijk van het type en de sterkte van de chemische peeling.
Een peeling bestaat uit een vloeistof, die in één of in meerdere lagen kan worden aangebracht op de huid. Na het aanbrengen van de peeling kan er een warmte en prikkeling worden ervaren. De peeling blijft enkele minuten op de huid zitten, afhankelijk van de indicatie. Nadien wordt te peeling geneutraliseerd en de huid gekoeld.
Vaak wordt er voor gekozen om de huid voor te bereiden op een peeling, middels thuisproducten. Deze thuisproducten bevatten zuren, zodat de huid goed wordt voorbereid, de huid de peeling beter kan verdragen en zorgt voor een optimaler resultaat. Vaak wordt een peeling geadviseerd in kuurvorm, van 4 á 5 peelings met een interval van 2 tot 6 weken. Het aantal behandelingen en de interval is volledig afhankelijk van de indicatie en huidtype.
Let op, deze behandeling is niet voor iedereen geschikt. Ben je zwanger? Geef je borstvoeding? Gebruik je bepaalde medicatie zoals roacccutane/vitamine A? Ben je zongeruind, zonnebankbruin of heb je recentelijk zelfbruiner gebruikt? Houd er dan rekening mee dat een peeling dan niet altijd mogelijk is.
Nadien wordt er een nabehandelingscrème aangebracht die de huid kalmeert en beschermt met minimaal een factor 30. De reden daarvoor is dat de verdunde huid na de behandeling extra kwetsbaar is voor schadelijke uv-straling met pigmentverschuivingen tot gevolg. Uiteraard is het noodzakelijk om deze huidzorg thuis voort te blijven zetten.