HUIDONEFFENHEDEN


Goedaardige huidoneffenheden zijn goed een relatief eenvoudig te behandelen middels coagulatietherapie. Deze huidoneffenheden komen zowel op het lichaam als op het gelaat voor en kunnen zowel medisch- als cosmetisch storend ervaren worden. Enkele plekjes kunnen pijn doen of jeuken, dit is vaak een reden om ze weg te laten behandelen. Tevens kunnen bijvoorbeeld ouderdomswratten groter worden en kan het gaan irriteren onder de kleding. Het weghalen van deze plekjes is een eenvoudige behandeling. Tijdens een intakegesprek worden de plekjes beoordeeld. Als huidtherapeut zijn wij opgeleid om deze goedaardige huidplekjes te herkennen en te behandelen. Mocht er twijfel ontstaan dan verwijzen wij u eerst altijd door naar de huisarts of dermatoloog.

 

Aandoeningen die worden behandeld met coagulatie:

  • Fibromen (Ook wel steelwratjes genoemd, zijn goedaardige tumoren van vezelig bindweefsel. Het zijn huidkleurige of lichtbruine week aanvoelende uitstulpingen van de huid, waarbij een klein steeltje aan de huid vastzit. Voorkeurslocaties zijn de hals, oksels, op de oogleden, onder de borst en in de liezen)
  • Gerstekorrels (Ook wel milia's genoemd, zijn wit tot gelig gekleurde bultjes gevuld met keratine van huidcellen. Ze komen veel voor bij jongere mensen, en voornamelijk rondom de ogen of op de wangen. Sommige hebben slechts enkele gerstekorrels, andere kunnen er tientallen hebben. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen op een professionele manier bij de huidtherapeut)
  • Ouderdomswratten (Verrucae seborrhoicae zijn goedaardige huidbultjes, die ontstaan door te snelle celdeling van de oppervlakkige huidlagen. Ze worden vaak gezien bij de blanke huid en kunnen sterk variëren van vorm, grootte en kunnen geleidelijk toenemen in aantal. Het zijn de meest frequent optredende huidbultjes bij ouderen)
  • Dermatosis Papulosa Nigra (Dit zijn ouderdomswratjes bij een donkergetinte huid. Ze worden gekenmerkt als kleine bruine tot zwarte bultjes. De voorkeurslocatie is veelal in gelaat met name de slapen en het voorhoofd)
  • Syringomen (Dit zijn woekeringen van de zweetklieruitgang. Het zijn kleine gelige of huidkleurige afgeplatte bultjes en bevinden zich vaak onder de ogen)
  • Xanthelasma (Dit zijn cholesterolophopingen en worden vaak gezien onder de ogen. De gelige verkleuring rondom de ogen kan gezien worden als cosmetisch storend)

Coagulatie behandeling

Met coagulatietherapie worden de desbetreffende huidoneffenheden aangestipt en weggebrand met een nauwkeurig, specifiek en veilig apparaat. Het is een oppervlakkige methode waarbij gebruik wordt gemaakt van warmte, die uitermate geschikt is voor kleine tot middelgrote oppervlakken waarbij er geen littekenvorming ontstaat. 

Heb je last van ouderdomswratten? Deze worden soms ook verwijderd middels curettage, dit houdt in dat de ouderdomswrat met een scherpe lepel gelijk aan het huidniveau wordt verwijderd.

Na de behandeling

Na coagulatietherapie kan er een korstje op de huid ontstaan die er vanzelf na een aantal dagen afvalt. Coagulatietherapie en curettage zijn veilige methodes die erg geschikt zijn voor het verwijderen van kleine plekjes en vlekjes. Het desbetreffende plekje wordt aangestipt en weggebrand. Hierna ontstaat vervolgens een korstje welke na gemiddeld 7 tot 10 dagen van de huid afvalt. De huid kan tevens wat rood worden door de warmtevorming, wat na enkele uren weer wegtrekt. Na deze behandeling is het raadzaam om je huid goed te verzorgen met een product waar een SPF in zit, om de vernieuwde huid goed te beschermen tegen pigmentvorming.